Ed Friendly

Executive Producer van Little House on the Prairie

Ed Friendly is als televisieproducer tal van keren bekroond en is een ervaren paardenfokker en ruiter.

In de Tweede Wereldoorlog ging Friendly in dienst als gewoon soldaat en klom op tot kapitein bij de infanterie, nadat hij in verschillende delen van de Stille Oceaan had gediend, met name in Nieuw-Guinea. Na zijn terugkeer in de VS kreeg hij zijn eerste baantje bij het reclamebureau Batten, Barton, Durstine & Osborn, beter bekend als BBD&O, waar hij zijn ambitie verwezenlijkte om programmamaker voor de radio en later voor de televisie die nog in haar kinderschoenen stond te worden. Hij werkte vervolgens als directeur verkoop bij ABC, als freelance regisseur bij CBS en tenslotte als directeur speciale programma's bij NBC.

In 1967 verhuisde Friendly naar Californie,  waar hij zijn eigen productiemaatschappij Ed Friendly Productions Inc. oprichtte. Onder die vlag maakte en produceerde hij samen met anderen de met vele onderscheidingen bekroonde tv-series Laugh-In en Little House on the Prairie. Ook produceerde hij tientallen specials, televisiefilms en miniseries. Hij had zitting in vele brancheorganisaties en de beleidscommissie van de officiele Amerikaanse organisatie van producers, regisseurs en schrijvers. Ook was hij medevoorzitter van deze prestigieuze organisatie.

Tijdens zijn jaren als onafhankelijke producer heeft hij talloze eerbewijzen ontvangen voor zijn bijdragen aan het televisiemedium. hij kreeg meerdere Emmy's voor Laugh-Inm werd uitgeroepen tot Producer van het Jaar door de Producer's Guild of America en ontving een Golden Globe Award (Hollywood buitenlandse pers).

Van de National Cowboy Hall of Fame kreeg hij de Western Heritage Award voor zowel Kleine Huis op de Prairie als de televisiefilm Peter Lundy & the Medicine Hat Stallion, waarmee hij ook een Emmy-nominatie verwierf en die gebaseerd was op het populaire boek 'San Domingo The Medicine Hat Stallion' van Marguerite Henry. Voor zijn 9 uur durende miniserie 'Backstairs at the White House' kreeg hij twee Emmy-nominaties. De International Radio & Television Society onderscheidde Friendly met haar Gouden Eremedaille.

Mr. Friendly en zijn vrouw Natalie, met wie hij 50 jaar getrouwd was, bezaten vanaf 1970 renpaarden waarmee zij aan wedstrijden deelnamen. In de loop der jaren hebben ze jaarlijks meer dan 60 volbloeden gehad. Ze fokten en raceten merendeels in Californie.

In 1993 richtte Mr. Friendly Thoroughbred Owners of California (T.O.C.) op, de organisatie die 9000 erkende volbloedeigenaren in Californie vertegenwoordigt. Hij was president van deze organisatie tot april 1996 en voorzitter tot juni 1997. Daarvoor was hij president van de California Horsemen's Benevolent & Protective Association Inc. (CHBPA). Friendly was medeoprichter, directeur, vicevoorzitter van de National Thoroughbred Association (NTA), de voorloper van de National Thoroughbred Racing Association (NTRA), waarvan hij medeoprichter en directeur was.