Home > Historie > Laura's Leven > 1880 - 1890

 
 
 
 
 
 
 

1880 - 1890

De Kleine Stad op de Prairie

De familie Ingalls verhuisde voor de laatste keer naar het westen in de maanden die vooraf gingen aan 1880. De Chicago and Northwestern Railroad Company gingen hun sporen uitbreiden vanuit Minnesota naar Dakota Territory, met als gevolg dat een hoop mensen die kant op trokken om daar te gaan wonen. Charles verlangde er naar om opnieuw te verhuizen en kreeg een baan als tijdwaarnemer bij de spoorwegkampen, zo volgde hij de werknemers naar het westen tot ze het Silver Lake kamp bereikten vlakbij de toekomstige stad De Smet. Caroline en de meisjes voegden zich daar bij Charles en zij werden de eerste bewoners van De Smet.

Tijdens de winter van 1879-1880 woonde de familie in het Landmetershuis van de spoorwegen. Een aantal maanden waren ze alleen, maar in de lente kwamen er meer mensen naar de omgeving om daar te gaan wonen en werken. Het Landmetershuis werd een tijdelijk hotel, simpelweg omdat er geen andere plaats was om te eten of te overnachten. Caroline en de meisjes kookten voor alle reizigers die naar het gebied kwamen.

Op de prairie, ongeveer anderhalve kilometer van De Smet vandaan, bouwde Charles een kleine hut voor zijn familie. Hij groef een put, bouwde een stal en plantte zijn gewassen. Maar de winter van 1880-1881 was zo hard dat Charles met zijn familie en vee in de stad moest gaan wonen, waar het makkelijker zou zijn om aan eten en benodigdheden te komen. Sneeuwstormen stopten al snel de treinen, en de winkels raakten door hun voorraad heen. Charles en Laura draaiden hooi dat bedoeld was voor het vee in kleine stokjes en gebruikten dit om het fornuis aan te krijgen. Caroline maalde tarwe om grove bloem van te maken zodat ze brood kon bakken. Maandenlang was de familie Ingalls samen in dezelfde kamer, rond de kachel, en deden ze weinig anders dan malen en draaien, terwijl ze op de lente wachtten.Alleen doordat twee jonge inwoners, Almanzo Wilder en zijn vriend Cap Garland, hun leven riskeerden en eten naar de stad brachten, is er tijdens die winter niemand omgekomen.

Het volgende jaar werd een druk jaar. Charles en Caroline hielpen met de oprichting van de Congregational Church in De Smet en Charles nam zitting in het schoolbestuur. Laura en Carrie gingen naar school in de herfst van 1881. Miss Eliza Jane Wilder, de zus van Almanzo Wilder, was hun lerares. Laura gaf weinig om Miss Wilder, maar ze vond school heel leuk en was een goede en populaire leerling.

Laura was vastbesloten om veel geld te verdienen, zodat ze Mary kon helpen om naar de blindenschool te gaan. Ze zorgde dus dat ze haar certificaat om les te geven behaalde op vijftienjarige leeftijd. Hierna accepteerde ze een baan om les te geven op een kleine school negentien kilometer van huis. Vaak had ze heimwee naar huis, maar tot haar grote verassing kwam Almanzo Wilder vanuit De Smet iedere vrijdag haar halen om haar naar huis te brengen voor het weekend. Laura hield er van om over de besneeuwde prairie te stuiven in Almanzo's kleine koets, getrokken door twee Morgan paarden.

Laura verdiende veertig dollar voor het lesgeven op haar eerste school. Ze keerde terug naar De Smet en naar haar eigen lessen op school. In de lente kwam Almanzo nog steeds langs om Laura mee uit rijden te nemen in een open koets met de prachtige bruine Morgans.

Terwijl Laura en Carrie naar school gingen in De Smet, studeerde Mary ver weg. Charles en Caroline schreven haar in op het Iowa State College for the Blind in Vinton in 1881. Daar leerde Mary om Braille te lezen en schrijven, maakte ze handwerkjes, studeerde ze muziek en volgde verschillende andere lessen. De familie miste haar heel erg, maar ze waren blij dat Mary verder kon leren.

Laura gaf nog op twee andere scholen les, terwijl het land van de familie Ingalls er steeds meer begon uit te zien als een boerderij. En terwijl de boerderij van de familie Ingalls groeide, groeide ook De Smet. Samen met Almanzo Wilder ging Laura op zangles, maar ook naar feestjes, lezingen en andere sociale bezigheden. Laura en Almanzo trouwden op 25 augustus 1885 en werden getrouwd door Dominee Edward Brown. Na het huwelijksdiner met Laura' s  familie gingen Laura en Almanzo naar hun eigen huis, een mooi grijs huis dat Almanzo had gebouwd bij zijn boomgaard. Laura, die alles van haar moeder had geleerd, leerde al snel haar eigen huishouden te runnen. En op 5 december 1886 werden Laura en Almanzo dan moeder en vader. Hun dochter noemden ze Rose, naar de wilde rozen die de prairie iedere zomer bedekten.

 

 
 
Het Kleine Huis op de Prairie