Home > Historie > Laura's Leven > 1950 - 1957

 
 
 
 
 
 
 

1950 - 1957

De Kleine Huis Nalatenschap

Tijdens de jaren vijftig kregen de Kleine Huis boeken en Laura Ingalls Wilder allerlei prijzen en erkenningen van over de hele wereld. Door velen werden de boeken gezien als klassiekers en het waren de meest populaire boeken voor kinderen in Amerika. Een bibliotheekzaal werd  in 1950 naar Laura vernoemd,  in het ver weg gelegen Pomona, Californie en het jaar erop noemde Mansfield zijn bibliotheek naar haar. Laura's boeken en de invloed daarvan bereikten de hele wereld, met vertalingen in het Duits, Japans, Chinees en andere talen.

Laura kreeg steeds meer post, aangezien ook het aantal liefhebbers van haar boeken bleef toenemen. Ze was dan ook druk bezig met het beantwoorden van alles hartverwarmende brieven die ze kreeg. Op haar vierentachtigste verjaardag in 1951 kreeg ze bijna duizend kaarten. Haar lezers kwamen haar bezoeken en vonden de weg naar Rocky Ridge in de hoop om even een praatje te maken met Laura of om gewoon haar huis te vinden. Laura nodigde vaak haar nieuwe vrienden uit voor een rondleiding in de oude boerderij.

Rose kwam vaak thuis vanuit Danbury, Connecticut, om Laura te bezoeken. Laura heeft Rose zelfs een keer verrast door haar te bezoeken met het vliegtuig. Dat was Laura's eerste vlucht. Wat waren de tijden veranderd sinds haar eerste treinrit en haar ritten met de huifkar.

In 1953, na zes jaar lang plannen, gaf Harpers & Collins de nieuwe editie van alle acht de Kleine Huis boeken uit, hierin bevonden zich honderden, zorgvuldig uitgezochte tekeningen van Garth Williams. Laura was heel tevreden met de boeken en verbaasd dat haar verhalen over haar pionierstijd nog steeds groeiden in roem en belangrijkheid over de hele wereld. Ik ben blij dat mijn boeken iets hebben bijgedragen, zei ze bescheiden toen haar verteld werd dat kinderen door haar boeken waardevolle Amerikaanse geschiedenis leerden.

Laura's laatste jaren waren rustig, wel bleef ze steeds dichter bij Rocky Ridge Farm. Ze las heel veel boeken uit de Laura Ingalls Wilder Bibliotheek in Mansfield, ze ontving stapels post van fans over de hele wereld, ze verwelkomde vrienden, buren en bezoekers, die haar altijd vriendelijke vonden.

In het begin van 1957 was Laura negenentachtig, ze zou bijna negentig worden. Ze wilde graag negentig worden, omdat Almanzo ook negentig was geworden. Door heel Amerika werden festiviteiten gepland voor haar verjaardag. Kaarten en cadeautjes werden afgegeven op Rocky Ridge, op tijd voor Laura's negentigste verjaardag op 7 februari. Laura en Rose, die op bezoek was, waren verbaasd door de stapels met verjaardag wensen.

Drie dagen na haar verjaardag, op 10 februari 1957, overleed Laura. Laura het pioniersmeisje, Laura de boerin en Laura de auteur,  was overleden. Maar haar pioniersgeest zal worden herinnerd, ieder jaar weer meer, en haar verhalen, die deuren naar het verleden openen, zullen nog generaties voortleven.

 

 
 
Het Kleine Huis op de Prairie