Home > Over de boeken > Garth Williams

 
 
 
 
 
 
 

Garth Williams

Garth Williams is geboren in New York op 16 april 1912, als zoon van artiesten. Zijn vader was een bekende tekenaar voor het tijdschrift Punch. Toen Garth pas 10 was besloot zijn familie om te verhuizen naar Groot-Brittannie. Daar studeerde hij voor architect. Echter ging hij al snel over naar het maken van sculpturen en schilderen en zo werd hij directeur van Luton Art School. Hij heeft voor zijn sculpturen de Britse Prix de Rome gekregen.

Terug in de Verenigde Staten ging hij illustreren voor het tijdschrift The New Yorker. De redacteuren Harper en Row vroegen hem om een van de meest succesvolle boeken van dat moment, E.B. White's Stuart Little te illustreren. Dit boek was zo'n succes dat Gart Williams besloot om een fulltime illustrator te worden voor kinderboeken. Hij illustreerde de boeken van Laura Ingalls Wilder, Margaret Wise Brown, Russell Hoban en Randall Jarrell.

Generaties van kinderen zetten hun favoriete karakters neer zoals ze door Garth Williams getekend zijn. Hieronder vallen de onvergetelijke, dappere muis Stuart Little en de lieve spin Charlotte en haar varken vriend. En vele andere dieren (beren, honden, kittens), fantasie figuren (elven en fee├źn) en kinderen en volwassen in de boeken van Laura Ingalls Wilder, George Selden, Charlotte Zolotow, Else H. Minarik en vele anderen. Garth Williams was ook de schrijver van zeven kinderboeken, zoals Baby Farm Animals, maar hij zal vooral worden herinnerd als een illustrator. Zijn meest controversiele boek was Rabbits Wedding, geschreven en geillustreerd door hemzelf in 1958.

Hij is overleden in Mexico op 8 mei 1996.

Boeken geillustreerd door Garth Williams:

E.B.White
Stuart Little
New York  Harper - 1945.

E.B.White
Charlotte's We
New York  Harper - 1952

Laura Ingalls Wilder
On the Banks of Plumb Creek
Harper Collins - 1971

Laura Ingalls Wilder
Little House on the Prairie
HarperCollins - 1971

Laura Ingalls Wilder
Little House on the Woods
HarperCollins - 1971

Laura Ingalls Wilder
Farmer Boy
Harper

Laura Ingalls Wilder
The Long Winter
Harper

John Sebastain
JB's harmonica
Harcourt Brace - 1993

George Selden
Cricket in Times Square
New York - Ariel Books - 1960

Margery Sharp
The Rescuers
Boston - Little Brown - 1959

Jane Werener Watson
The Golden Books' Treasury of Elves and Fairies
Golden Books - 1951

Margaret Wise Brown
Mister Dog
Golden Books

 

 
 
Het Kleine Huis op de Prairie