My blog

Kleinehuis.nl

Studentenkamer inrichten – hoe doe je dat?

studentenkamer inrichten - hoe doe je dat?

Het leukste onderdeel van verhuizen is om je nieuwe plekje helemaal opnieuw in te richten. Dit geldt natuurlijk ook voor als je naar je studentenkamer verhuist, maar hoe kun je dit nou het beste aanpakken? Het inrichten van een nieuwe woning is vaak al lastig en het wordt vaak nog lastiger als je maar een paar vierkante meters hebt in je studentenkamer. In dit artikel geven we je een uitgebreid aanbod aan tips, inspiratie en ideeën over hoe je het beste je studentenkamer kunt inrichten.

Belang van praktisch inrichten

De meeste mensen zien de studententijd als de gaafste tijd van hun leven. Voordat je deze tijd in volle glorie kan beleven met feestjes en gezelligheid is inrichten van je studentenkamer wel inrichten. Opeens passen al die spullen uit je oude slaapkamer niet meer. Een schets waarin je de beste inrichting van je kamer nabootst is daarom belangrijk. Hier neem je de breedthe en grootte mee en creëer je meer overzicht. Het meten van je grootste meubels zoals bed, kast en tafel hoort hier ook bij. Pas daarna kun je gaan schuiven met meubels zodat je alles in één keer kan neerzetten. Dit scheelt een hoop tijd en gedoe op die verhuisdag.

Multifunctionele meubels zijn essentieel in een studentenkamer! Handige tips hierbij zijn:

  • Lades onder je bed voor extra opslagruimte
  • Gebruik uitklapbare stoelen of krukken
  • Een bureau gebruiken om aan te eten en om je huiswerk te maken.
  • Kapstophaakjes aan de zijkant van kasten
  • Om echt ruimte te besparen kun je ook een slaapbank kopen
  • Gebruik uitklapbare stoelen of krukken

Er is niets zo handig en multifuctioneel als een slaapbank die je overdag gebruikt om op te zitten en avonds met een paar aanpassingen kan omtoveren tot een bed. Wat dacht je verdervan uitklapbare stoelen die je zo weer kan opbergen voor het besparen van ruimte.

Opbergruimte, waar moet ik al mijn spullen laten?

tweedehandsmeubels winkel

In een kleinere ruimte zoals in een studentenhuis is het essentieel om goede en voldoende opbergruimte te hebben. Efficiënt denken is hierbij het sleutelwoord. Een gordijn kan helpen om eventuele rommer die je veroorzaaks weg te muffelen. Nadeel is dat je kamer hierdoor erg klein kan ogen bij het gebruiken van een transparant gordijn. Gebruik je een waterkoker of een kleine koelkast? Dan kun je dit gedeelte ook afschermen. Dit komt de uitstraling ten goede als je kamergenoten of vrienden op bezoek komen!

De volgende verstopplek is het bed of althans; onder je bed. Het bed zelf neemt vaak de meeste ruimte in beslag en juist hieronder vind je een plek die grotendeels onbenut blijft. Naast spullen die je zelf gebruikt heb je ook zat spullen die meerdere keren per week gebruikt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan schoolboeken, die je ook kunt plaatsen op gemonteerde planken.

Een ander plek om je spullen neer te zetten is onder je bed. Je bed neemt vaak het meeste plek in beslag en onder je bed is hierdoor een grote ruimte die onbenut blijft. Naast spullen die je zelf gebruikt heb je ook zat spullen die meerdere keren per week gebruikt. Deze spullen, zoals schoolboeken, kun je plaatsen op gemonteerde planken. Het beste voor het aanzicht van je studentkamer is ook weer om je planken wel netjes te houden. En wil jij nou graag net dat stapje extra doen om je studentkamer in te richten? Decoreer je planken dan met een kaarsje of een accessoire waardoor je kamer een stuk gezelliger wordt.

Welk bed kiezen voor mijn studentenkamer?

In de meeste gevallen neemt het bed de meeste ruimte in beslag. In de hoogte werken is daarom een uitmuntend goede oplossing en een hoogslaper is de perfecte uitwerking daarvan. Op deze manier kun je veel ruimte beslaren en de mogelijkheid om een aparte hoek te creëren. Let er tijdens het inrichten wel op dat je plafond hoog genoeg zodat een een hoogslaper daaronder past. Blijk je toch niet goed in de hoogte te kunnen gaan? Dan zijn er gelukkig nog andere opties.

Kosten inrichten studentenkamer

Bij de keuze voor een lager bed kun je de beslissing maken om hiervan een multifunctioneel bed van te maken. Plaats ander een mooi deken, sprei of extra kussens zodat je bed overdag gebruikt kan worden als zitplek. Met de kussens en de sprei kun je ook een gezellig hoekje creëren in de stijl van je kamer. Als je ervoor kiest om een normaal bed te gebruiken in plaats van een hoogslaper kun je het beste kiezen voor een laag bed en lage meubels. Door lage meubels te gebruiken gaat je kamer er minder vol uitzien en ziet het eruit alsof je meer ruimte over hebt.

Voordelig meubels verzamelen

Als student heb je natuurlijk niet veel geld en een DUO regeling is ook niet voldoende voor het kopen van een volledig nieuw interieur. De kosten kun je net zo hoog maken als je wilt, maar toch zijn een aantal tips onmisbaar voor het inrichten. De meest voor de hand liggende zijn tweedehands meubels. Nederland heeft genoeg vraag naar vervanging van meubels om de zoveel jaar en het aanbod is daarop afgestemd. Let wel op de betrouwbaarheid van de verkoper.

Inrichten studentenkamer

De tweede tip is om naar een tweedehands/ kringloopwinkel te gaan. Nederland dropt massaal hun oude meubelen met de gedachte dat ze er dan vanaf zijn.

Vaak zitten hier nog meubels met voldoende levensduur die jij kunt gebruiken. Op deze plekken kun je vaak in één keer slagen voor alle meubels die je nodig hebt. Bijkomend voordeel is dat je alle  aankopen kunt zien en voelen.

De derde tip is om er nog eens goed bij stil te staan welke meubels je nou echt nodig hebt, Want fulltime op een studentenkamer wonen is wat anders dan af en toe slapen bij je ouders. Alleen slapen betekent ook dat je alle meubels mee kan nemen naar je nieuwe kamer. Mocht je beide locaties gebruiken om te slapen dan is het een kwestie van afwegen welke spullen je gaat plaatsen en wat het meest handig is.

De vierde en laatste tip is het goedkoop is ook de oudste tip uit het boekje. Informeer eens bij familie, vrienden, collega’s en buren. Natuurlijk weet je niet wat mensen in hun zolder hebben liggen en voor een kleine vergoeding of misschien wel helemaal gratig kun je mooie spullen bemachtigen.

Beste strategie voor inrichten studentenkamer

De irichting is al kort besproken door bijvoorbeeld het aanschaffen van een hoogslaper voor het besparen van ruimte. Vaak heb je maar één kamer en daarom is het zo lastig om alles in je kamer te krijgen. Een plek om gezellig te zitten met je vrienden, maar ook een plek waar je slaapt. Een afschermwand kan ook uitkomst bieden! Een gordijn, boekenkast of een open vakjeskast waardoor je twee ruimtes creërt. Probeer die niet te groot te organiseren door een massieve scheidinswand te gebruiken, maar slechts onderdelen hiervan zodat je erdoorheen kan kijken. Op deze wijze lijkt je kamer niet nog kleiner dan het al is. Alsnog kan je kamer te klein zijn voor het gebruiken van een scheidingswand. Wist je dat spiegels door reflectie jouw kamer groter doen lijken? Plaats anders een een spiegel voor dat gewenste psychologische effect.

Hou het minimalistisch

minimalistisch

Weinig ruimte betekent ook weinig ruimte voor meubels en daarom is een minimalistische stijl aanhouden een goede strategie. Opbergen en alles netjes houden is prima, maar voorkomen is beter dan genezen en gebruik deze strategie daarom met beperkte mate. Een minimalistische stijl houdt in dat je veel werkt met witte kleuren, houten accenten en dat je een ruimtelijke indeling maakt. Je kamer kan kleiner gaan lijken als je al de muren van je studentenkamer gaat bezetten met meubels.

Een ander onderdeel van een minimalistische stijl is dat je ook je persoonlijke spullen verminderd. Denk hierbij bijvoorbeeld aan kleren, sieraden, elektrisch apparatuur enz. Als je gaat verhuizen naar je nieuwe kamer houdt er dan rekening mee dat je waarschijnlijk minder ruimte gaat hebben dan wat je nu hebt. Neem daarom alleen de spullen mee die je echt nodig denkt te hebben.

Plaatsen van planten in kamer

Iets wat niet ontbreken zijn planten. Natuurlijk niet het eerste waar je aan denken, maar een plant zorgt voor meer zuurstof in de ruimte en kan de lucht goed schoon houden in je kamer. Een extra voordeel is de extra zuurstof waardoor je beter gaat slapen en beter uitgerust bent. Dit biedt veel uitkomst voor als je er een late avond van maakt en vroeg op moet staan. Het creëren van een botanische sfeer is bovendien ook een trend geworden onder studenten. Daarnaast geeft dit een lekkere geur af in je kamer en kan beschouwt worden als een leuke accessoire. Verstandig is wel om een plant uit te kiezen die weinig verzorging nodig heeft. Door de drukte vergeet je namelijk wellicht om de plant water te geven. Gelukkig bestaan er planten, waaronder vetplanten, die gemakkelijk te verzorgen zijn. Je hoeft dus niet perse voor een cactus te kiezen.

Het uitzoeken van bijpassende kleuren voor je studentenkamer

Het begint allemaal bij kleurgebruik en dit vormt de basis voor je studentenkamer. Een kleur kan qua beleving heel bepalend zijn en om te zorgen dat dit niet te zwaar drukt op je kamer zijn lichtere tinten aan te raden. Deze lichte tinten weerkaatsen licht waardoor je kamer groter lijkt. De overbezetting van meubels waardoor alles vol lijkt wordt op deze manier gecompenseerd door gebruikt te maken van rustige kleuren.

In een grotere ruimte kun je daarintegen wel gewaagde kleuren gebruiken omdat je dan een grotere open ruimte hebt. In de slaapkamer is het fijner om warmere kleuren te gebruiken zoals rood en grijs en in de woonkamer juist wat meer lichte en neutrale kleuren zoals wit en lichtblauw.

In een studentenkamer heb je echter alles in een effect en lichtere tinten zijn daarom raadzaam. Je kan uitting geven aan de keuze om het rustig te houden door een accent kleur te gebruiken. Dit kun je toepassen op een leuk kussentje op de bank of een mooie sprei op het bed. Het is ook raadzaam om meubels en muren in dezelfde tint te schilderen zodat je meubels als het ware naar de achtergrond verdwijnen.

Gezellig maken van je kamer

Geef de kamer de sfeer die jij wilt geven. Een van de belangrijkste zaken is dat het jouw plek is en dat jouw kamer een warm en gezellig gevoel geeft. Een manier om dit te doen is het plaatsen van foto’s en dan niet om kris kras allerlei foto’s in je studentenkamer te zetten, maar door bijvoorbeeld een collage aan de muur te hangen. Je hebt alle gave herinneringen van vrienden en familie op een plek.

Ook is het raadzaam om meerdere lichten op je kamer te plaatsen in plaats van gebruik te maken van een centrale lamp. Zo’n lamp is vaak erg kil en straalt weinig uit. Kleinere lampjes geven daarintegen meer warmte en sfeer. Wat dacht je bijvoorbeeld van een slinger van lampjes die je door je kamer heen kan hangen?

Door het volgen van deze tips kun je dus goed uit de voeten en jouw studentenkamer gezellig en economisch inrichten. Vergeet daarbij niet rekening met jouw stijl en probeer dat te verenigen met de tips die in deze blog gegeven zijn!